Symptom har en mening och ett sammanhang

Carl Jung skulle bli Freuds lärjunge och efterträdare med psykodynamiska fanen i högsta hugg, i a f var det tänkt så, men han vände Freud ryggen efter att ha klargjort sig att Freud var för besatt och maktlysten med sin sexualdriftsteori. Han lämnade därför den psykodynamiska föreningen till plats för sina teorier kring dröm, symboler och det det undermedvetnas krafter. Han blev betraktad som ett udda spöke med för stark kärlek för det utommänskliga. I bland snurrar han in sig i drömmarnas naiva, luddiga symbolik men många kloka redogörelser går att hitta mellan raderna. Särskilt blir hans sätt att förstå meningsfullhetens betydelse i en individs process viktigt.

Ur Carl Jungs självbiografi – MITT LIV (minnen, drömmar, tankar) (Ang. meningsfullhetens roll för psykisk läkedom)

Genom sysslandet med patienterna hade det blivit klart för mig att förföljelseidéer och hallucinationer innehåller en kärna av mening. Där bakom står en personlighet, en livshistoria, ett hopp och en önskan. Felet är vårt om vi inte förstår meningen. Det blev för första gången tydligt för mig att en allmän personlighetspsykologi ligger förborgad i psykosen, att även här mänsklighetens gamla konflikter återfinns. Även i patienter som verkar slöa och apatiska eller idiotiska försiggår mera inombords, även sådant som har en mening, än man är böjd att tro. I grund och botten upptäcker vi i den sinnessjuke ingenting nytt och obekant, utan vi möter vårt eget väsens urgrund. 

/…/

(Ang. i vad som är ett mänskligt möte)

Mina patienter och analysander har bragt mig så nära det mänskliga livets realiteter att jag inte kunde undgå att lära väsentliga ting av dem. Sammanträffandet med människor av de mest olika slag och på de mest skilda psykologiska nivåer har varit av oändligt mycket större betydelse för mig än ett lösryckt samtal med en celebritet. De vackraste och betydelsefullaste samtalen i mitt liv har varit anonyma. 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s